2003

2003-01-01
En pigg 100-åring....

Ludvika Musikkår firar 100 år under hela 2003. På årets första dag inledde Ludvika Musikkår 2003 med en konsert i Ludvika Ulrica Kyrka. Jubileumsfirandet fortsatte sedan under hela året med många framträdanden.

Med Hyllningsmarsch ur Edvard Griegs skådespel Sigurd Jorsalfar inleddes nyårsdagens konsert i Ludvika Ulrica kyrka. Jubileumsåret avslutades med en avslutningskonsert på nyårsafton på samma ställe.

Tvära kast och musik i olika stilar är något av en symbol för Ludvika Musikkår. The West Wing var titeln på konsertens andra nummer. De som följt den populära TV-serien Vita Huset kände säkert igen stycket.

Musikkåren framförde sedan två originalstycken för blåsmusik, Brudmarsch och Vid Önskebrunnen, skrivna av Yerker Johansson, konstnärlig ledare och dirigent för GöteborgsMusiken.

Folke E Larsson, känd kompositör och konstnär i Ludvika, har specialskrivit en svit för Musikkårens Jubileum 2003. Ur sviten spelades en stillsam sats med titeln Vilsamt.

Evald Carlsson, trombon, framförde Errol Garners Misty på ett förnämligt sätt. Evald är dessutom ett levande bevis på att åldern inte har någon betydelse när man ägnar sig åt musik. I sammanhanget kan vi nämna att hans 16-åriga kolleger i trombonsektionen är bara 63 år yngre.

Konserten avslutades med O Store Gud och Vid Dagens Slut där Anders Eldestrand svarade för trumpetsignalerna från orgelläktaren.

Text: Lars Dahlström


2003-03-08
Glada toner i Cassels

Jubileumsåret för Ludvika Musikkår fortsatte lördagen den 8 mars 2003 med en konsert i Cassels med Stefan Ljungqvist och Katarina Frogner som sångsolister.

Tidningsrubrikerna efter konserten var något delade. Nya Ludvika Tidning tyckte att det stundtals lät skränigt i konsertlokalen och Dala Demokratens rubrik talade om smakfull skönsång. Konserten inleddes med Gustaf Thunbergs gånglåt i ett specialarrangemang skrivet av Erik Nordström. Sedan blandades det friskt med melodier från såväl opera, operett, musical och musichall. Publiken bjöds även på ett flertal roliga historier som förhöjde stämningen i konsertlokalen.

Musikkåren uppvaktades av Odd Fellow-logen i Ludvika i samband med konserten. Detta med anledning av att musikkårens dirigent Karl-Erik Anestedt instrumenterat en marsch skriven på 1920-talet av Georg Enders tillägnad Odd Fellow. Georg Enders var under en tid verksam som biografpianist i Ludvika och blev sedan mera känd som schlagerskrivare inom Ernst Rolfs imperium. 

Text: Lars Dahlström 

2003-04-05
Ljusnarsbergs kyrka

Ludvika Musikkår deltog lördagen den 5 april 2003 i en musikalisk manifestation mot droger i Ljusnarsbergs vackra träkyrka i Kopparberg.  

Det lilla samhället i Bergslagen har på senare år drabbats hårt av drogproblem i olika former och intäkterna från konserten var tänkta att användas i försöken att leda ungdomarna i samhället in på den rätta vägen.
Musikkåren inledde konserten i kyrkan med ett 30 minuters långt framträdande med Lars Trygg som dirigent. Förutom Ludvika Musikkår gjordes framträdanden av kyrkokören och olika solister.
Musikkårens program och verksamhet presenterades som vanligt av Karl-Erik Anestedt, som för dagen tagit plats i trumpetsektionen efter ca 30 år som dirigent.

Text: Lars Dahlström2003-05-29
Hemvändarkonsert

Unga och gamla musiker från hela landet alla med den gemensamma nämnaren att de är eller har varit medlemmar i Ludvika Musikkår samlades under Kristihimmelsfärdshelgen till en hemvändarkonsert i ABB-hallen i Ludvika.  

Efter en heldagsrepetion på fredagen framförde mastodontorkestern på över 100 man (och kvinnor) ett program med blandad underhållningsmusik på lördagskvällen. En del långväga deltagare fanns bland hemvändarna. Flöjtisten Birgitta Dahlman hade rest ända från London för att delta i spelningen och för att träffa gamla kamrater. Trummisen Dan Robert Kattil reste från Norge och bland de svenska musikerna fanns deltagare från Ystad i söder till Råneå i norr. Ett kännetecken för Ludvika Musikkår är att bjuda på musik av olika slag. I programmet ingick såväl marscher som klassisk musik.

Själva hemvändarkonserten i sig var kanske inte det allra viktigaste den här gången. Den sociala återföreningen med gamla vänner glöms inte i första taget. Deltagarna bjöds även på festligheter i övrigt med bl a underhållning av Ludvika Spelmanstrio vid en sammankomst på fredagskvällen.

Text: Lars Dahlström


2003-06-26
Trivselkväll

Ludvika Musikkår under ledning av Lars Trygg framförde blandad underhållningsmusik med frågesport på Gammelgården i Ludvika sista torsdagen i juni.

Musikkårens ordinarie dirigent Karl-Erik Anestedt hade för dagen bytt ut dirigentpinnen mot kameran och svarade för bilddokumentationen under framträdandet.

Publiken bjöds på en timmes blandad underhållningsmusik varvat med kluriga frågor i en frågesport. Tyvärr så var det inte lika stor publik som vanligt i samband med sommarens trivselkvällar. I konkurrens från Ludvikafesten med artistframträdanden av gruppen Alcazar så fick Musikkåren den här gången nöja sig med ett 50-tal åhörare.2003-06-28
Sveriges största dansorkester

Sveriges strsta dansorkester Foto Lars Dahlstrm

 Kommer ni ihåg Putte Wickman och Charlie Norman i "Två masar i stan" där Putte tyckte att:

-Dä ä skräp tä spelman som måst ha två tä hjälp.
-Å dä skä du säga som har en hel skrälldus mä folk bakom ryggen o kallar dä för Sveriges största dansorkester, svarade Charlie.

Efter helgens spelning i samband med Ludvikafesten kanske Ludvika Musikkår uppfyller epitetet som "Sveriges största dansorkester". Karl-Erik Anestedt ledde orkestern på över 40 man under tre timslånga pass varvade med Clabbes dansband från Ludvika.  Flera tusen Ludvikabor fick ett tillfälle att njuta av dansmusik i annorlunda tappning.

Repertoaren bestod av blandad dansmusik i storbandstappning med en hel del Glenn Miller-sound. Det bjöds även på dans till marschen "Under blågul fana" och även en och annan vals i fyrtakt.2016-10-18
Jubileumskonsert

Kulturminister Marita Ulvskog hyllade 100-års jubilerande Ludvika Musikkår med sin närvaro vid jubileumskonserten. Marita Ulvskog kom direkt till Ludvika från ett ministermöte i Zagreb.

- Tack för att ni finns, ni ägnar er åt en fantastisk sak sa kulturministern bl a i sitt högtidstal. 

Konsertprogrammet var ett tydligt bevis på den stora spännvidd av olika slags musik som kåren behärskar. Den stora motorn bakom Musikkåren är utan tvekan dirigenten Karl Erik Anestedt. Han har varit verksam inom kåren i 50 år varav de sista 30 åren som dirigent och flitig arrangör och även som tonsättare.
I konsertens första avdelning framfördes för första gången i sin helhet Ludvikakompositören Folke Larssons jubileumssvit.

I den andra avdelningen bjöds publiken på ett vackert solistframträdande av kårens äldsta och yngsta medlem i Errol Garners "Misty". Det var här Evald Carlsson, (80år) på trombon och Nils Leonardsson (16 år) på saxofon som visade musikens åldersoberoende möjligheter.

I ett arrangemang av Karl Erik Anestedt kallat Ludvikan ingick ett helt knippe av lokal musik. Bland kompositörerna fanns bl a Knut Söderström, Folke Larsson, Einar Wikander, Sam Samson, Gustav Thunberg, Dan Andersson och även kvällens dirigent Karl Erik Anestedt.

Jubileumsutstllning - Landshvding Ingrid Dahlberg och Musikkrens dirigent Karl-Erik Anestedt Foto Lars Dahlstrm

I samband med Musikkårens 100-års jubileum invigde landshövding Ingrid Dahlberg en utställning i konsthallen i Folkets Hus om Musikkårens verksamhet.

Bland en mängd fotografier från seklets början fram till nutid visades under tre veckor bland annat tavlor över några av kårens veteraner målade av Erik Nordström. Folke Larssons namn är redan nämnt som kompositör till musikkårens jubileumssvit. Han återfanns också i utställningen med tavlor med musikkåren som motiv. Här kunde också ses originalpartitur av Knut Söderströms konsertvals "I sommarnatt". Bland gamla instrument fanns också en hel blåsorkester snidad i trä. Här fanns också kopior av gamla stadgar och några priskuranter på musikinstrument från 1903.