Jubileumskonsert - 105 år

2016-11-22 / Text & Foto: Lars Dahlström

Ludvika Musikkår firade 105-årsjubileum med en konsert inför drygt 200 åhörare på Aveny - Folkets Hus. Detta evenemang blev också avslutning för Karl Erik Anestedt, som i 35 år varit musikkårens dirigent och allt i allo. Programmet för kvällen bestod av ett urval av den musik som kåren spelat under de senaste 35 åren blandat med minnen från samma tid.

Jubileumskonserten inleddes med G Bonellis Symphonic Concert March där musikanterna sattes på svåra prov i det snabba tempot. Bland Karl Erik Anestedts "allt i allo" roller under åren som ledare för musikkåren ingår bl a dirigent, arrangör, busschaufför och nu även kompositör. Festspel skrev han för några år sedan och har framförts tidigare vid några tillfällen.

Harold L Walters tillhör kategorin flitiga kompositörer och arrangörer av musik för blåsorkester. 1980 besökte han bl a Ludvika och några orter till i Sverige och Musikkåren fick möjlighet att repetera tillsammans med honom inför en konsert med uteslutande verk skrivna eller arrangerade av honom. Efter det besöket fick Musikkåren som gåva en nyskriven komposition med namnet Suite Americana. I stycket ingår bland annat ett solo på marimba, som vid jubileumskonserten spelades av Niklas Vikersjö.


Karl-Erik Anestedt har varit medlem i Ludvika Musikkår i 55 år varav de senaste 35 åren på dirigentpulten och har under dessa år många gånger visat att inget är omöjligt. Otaliga gånger har han till sina musiker plockat fram arrangemang, som till en början ansetts ospelbara, men efter övning och mognad gått att spela. I samband med den avslutande jubileumskonserten uppvaktades dirigenten av RUM:s (Riksförbundet Unga Musikanter) ordförande Perry Göransson för sina insatser för musiklivet i hela landet. Guldsmedshyttans Musikkår genom Bosse Müller och Hemvärnets centrala musikråd genom Tommy Lundholm uppvaktade också med blommor.  

Musikkårens förre dirigent Karl-Erik Anestedt svarade för ett flertal av de arrangemang som kåren spelade under konserten. Han är också kompositör till Ballad för altsax där kvällens andra solist Håkan Hultgren spelade med bravur.

Mera svensk musik och mera arrangemang av Stig Gustafson blev det i August Södermans Bröllopsmarsch ur Bröllopet på Ulfåsa. Innan den sedvanliga avslutningen med Happy New Year spelade Musikkåren Georg Gershwins Someone to watch over me.