Musik från filmens värld

2011-05-10 / Text & Foto: Lars Dahlström

Kulturskolans Symphonic Band kan stoltsera med tre oboister Foto Lars Dahlstrm

Ett samarbete mellan Kulturskolans Symphonic Band och Ludvika Musikkår resulterade i tisdagskvällens konsert på Aveny i Ludvika. Med endast ett undantag bjöds publiken på enbart musik från filmens värld. De unga musikanterna i Symphonic Band inledde med att rocka loss ordentligt i Bill Haleys kända melodi från början av 50-talet, Rock around the clock.

Ytterligare tre kända melodier, My heart will go on, What a feeling och Sir Duke följde därefter innan det var dags för Ludvika Musikkår att inta scenen. Noterbart i sammanhanget är att Symphonic Band bl a har tre oboer och basklarinett i orkestern. Dessa instrument saknas helt i Musikkåren. Förhoppningsvis kommer en del av de unga musikanterna att återfinnas i Ludvika Musikkår i framtiden. 

Musiklärarna Lars Trygg och Gunilla Söderholm alternerade på dirigentpulten under konserten. Kompositören Stefan Nilsson har skrivit en hel del musik till filmer och TV-serier (t ex Skärgårdsdoktorn). En av hans mest kända melodier skrevs till filmen Såsom i himmelen. Gabriellas sång, som i filmen sjöngs av Helen Sjöholm, spelades i ett vackert arrangemang av Marie Enegarn. Mera svensk filmmusik följde i ett knippe av Edvard Perssons mest kända melodier, arrangerade av Karl Erik Anestedt.Sebastian Karlsson valthornist i Symphonic Band Foto Lars Dahlstrm
Sebastian Karlsson, valthorn
Gustav Skoglund basklarinett Foto Lars Dahlstrm
Gustav Skoglund, basklarinett


För en musikkår är det nästan ett måste att spela marscher och sådana finns det gott om i filmens värld. Innan paus spelades bl a det kända temat ur filmen Bron över floden Kwai - Colonel Bogey - där flöjterna fick vissla det kända temat.

Charlie Chaplin är mest känd från stumfilmsepoken för sina komiska akter. När ljudfilmen gjorde sin entré i slutet av 20-talet så öppnades en helt ny värld. För Chaplins del innebar det också att skriva filmmusik till sina filmer förutom att agera och vara sin egen regissör. Smile och Limelight var två av de melodier som spelades av Ludvika Musikkår innan det var dags för avslutning där alla musikanterna tillsammans spelade musk ur filmerna Pirates of the Caribbean och Lejonkungen.