Nyår med skönsång

2010-12-31 / Text & Foto: Lars Dahlström

Katarina Frogner - sngsolist vid nyrskonserten i Ludvika Ulrika kyrka Foto Lars Dahlstrm

Ett varierande program med viss norsk prägel bjöd Ludvika Musikkår på i samband med Nyårskonserten i Ludvika Ulrika kyrka på årets sista dag. En av sångsolisterna vid konserten Katarina Frogner har nyligen avslutat sin utbildning till sångerska vid Operahöskolan i Oslo.

För vacker sång svarade Katarina Frogner och Sofia Portström. Katarina har framträtt tillsammans med Ludvika Musikkår vid ett flertal tillfällen under åren. För Sofia Portström var det en hastigt påkommen premiär tack vare att Sofia är sångelev till Katarina. De sjöng bl a tillsammans i Andrew Lloyd Webbers Piu Jesu i ett så nyskrivet arrangemang att bläcket knappt torkat på notbladen. Ansvarig för detta arrangemang och några till under konserten var kvällens dirigent Karl Erik Anestedt. Tillsammans sjöng de också Stilla Natt i ett klangfullt arrangemang av Karl Erik Anestedt där även publiken kunde medverka.

Karl Erik Anestedt och Andrew Lloyd Webber har faktiskt ett visst gemensamt förflutet under ett nyårsfirande för ett antal år sedan i samband med ett musicalbesök i London. Resultatet av detta möte blev ett knippe notblad med musiken till världssuccén Cats. Karl Erik har sedan bearbetat detta material för Ludvika Musikkår och Katarina Frogner sjöng den kanske mest kända melodin ur musikalen, Memory. Den norska prägeln under konserten fanns även i form av Edward Grieg då Musikkåren inledde med Norsk dans nr 2 och senare tillsammans med Katarinas sångsolo i Solveigs sang. Det sägs att det finns ca 500 inspelningar av Rolf Lövlands megahit You Raise Me Up. Nu finns det ytterligare en, den som Katarina Frogner sjöng i Ludvika Ulrika kyrka. 


Sofia Portstrm svarade fr vacker sng i Ludvika Ulrika kyrka Foto Lars Dahlstrm

Kvllens tredje solist Hkan Hultgren hmtades ur Musikkrens saxsektion

Kvällens tredje solist Håkan Hultgren hämtades ur Musikkårens saxsektion. Love Sends a Little Gift of Roses var titeln på det stycke han spelade tillsammans med Musikkåren. Enligt dirigenten Karl Erik Anestedt ett arrangemang som funnits i notarkivet i över 50 år. Neapolitan Overture med klanger från både operavärlden och folkmusiken ingick också i programmet där Ludvika Musikkår agerade för egen del liksom Steve Cortlands arrangemang av ett tema ur Antonin Dvoraks symfoni Nya Världen. Kanske med en förhoppning om en bättre värld och ett gott nytt musikår.