Nyårskonsert i Ludvika Ulrika kyrka

2016-12-31 / Text & Foto: Lars Dahlström

Carl-Axel Hagberg och Gunilla Söderholm, två av huvudpersonerna vid konserten i Ludvika Ulrika kyrka på Nyårsafton 2016.

En tradition som lever vidare sedan 2003 är konserten i Ludvika Ulrika kyrka på Nyårsafton med Ludvika Musikkår. Ett blandat program med musik ända från 1700-talet fram till nutid. 

Gunilla Söderholm inledde som dirigent i Antonio Vivaldis Concerto Grosso i D-moll i ett arrangemang för blåsorkester bearbetat av John Cacavas. Jultraditioner har alltid funnits eller skapats, inte minst sedan TV började sända tecknat kl 15.00 på julafton. Ser du stjärnan i det blå med sång(?) av Bengt Feldreich tillhör klassikerna. Det inte alla känner till är att just denna melodi har svenska anor. Kompositören Leigh Harlines föräldrar utvandrade från Sverige till Amerika 1891 då med efternamnet Härlin.

Två vackra arrangemang av Tomas Wikenius, musiklärare från Gagnef, följde i programmet Duvemåla Hage och Visa från Moje innan det var dags för nyårsbetraktelse med Carl-Axel Hagberg.

En marsch ur Figaros bröllop av W A Mozart hade Magnus Karlsson valt som inledning av den andra avdelningen när han tog över dirigentpinnen från Gunilla Söderholm. Mera bröllopsmusik, Allegro, komponerad av den svenska musikens fader Johan Helmich Roman ur Drottningholmsmusiken framfördes.

En stor del av musikkårens arrangemang har specialskrivits av förre dirigenten Karl Erik Anestedt, här spelades Over the Rainbow och Smoke gets in your eyes

En annan jultradition som skapats av TV är Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton där musiken skrivits av Gunnar Svensson. Klarinettisten Lars Trygg fick här en framträdande roll i temat till den filmen i ett fint arrangemang skrivet av Åke Jonsson och bearbetat av dirigenten Magnus Karlsson. Programpresentationen gjordes av Håkan Hultgren, som bl a berättade om många intressanta detaljer från den tecknade filmen om Karl-Bertil Jonssons jul.

Lars Trygg hade en framträdande roll med sin klarinett

Fars Dag firades med musik..

2016-11-13 / Text & Foto: Lars Dahlström

I tider då det nästan dagligen diskuteras sammanslagningar och storregioner i Dalarna så har man på blåsmusiksidan redan kommit till skott. På Fars Dag bjöd musiker från Ludvika Musikkår och Borlänge Blås in till konsert på Aveny Folkets Hus i Ludvika. Samarbetet inleddes redan våren 2016 med en konsert i Borlänge och planer finns för ytterligare samarbete under nästa år med ett framträdande i Falun.

Konserten inleddes med en norsk marsch med titeln On Parade Again med Magnus Karlsson som dirigent. Taktpinnen lämnades sedan över till Eva Lindh, som dirigerade Tarzan Boy och "Krupa" Swing.

Mera norsk musik på programmet komponerad av Edvard Grieg och dags för kvällens tredje dirigent, Gunilla Söderholm. Den norske arrangören Idar Torskangerpoll hade skojat till det rejält i Fest i Dovregubbens Hall och lekt lite med både rytm och harmonier. Sammy Nestico, som skrivit många arrangemang till Count Basies orkester, stod för arrangemanget till Anitras Dans. Det är oundvikligt att inte påminna om det ramaskri i Norge som 1949 skapades av ludvikabon Charlie Norman då han spelade Anitras Dans i boggie woggie-takt.

Programmet i övrigt bestod av en hel del filmmusik ur bl a Star Wars och James Bond-filmer. Lokalt producerad musik fanns också på programmet. En av konsertens dirigenter Magnus Karlsson hade svarat för arrangemanget till en gånglåt från Sälen, Hemlängtan, komponerad av Hans och Peter Gardemar. I Gagnef finns en musiklärare som heter Tomas Wikenius. Hans bidrag till den lokala produktionen bestod i Visa från Moje - konsertens kanske vackraste stycke, som säkerligen kommer att spelas fler gånger i framtiden.

dsc_0898jpg
dsc_0897jpg
dsc_0899jpg
dsc_0912jpg