Ludvika Musikår har under åren gjort ett antal skivinspelningar. Med början 1976 inför en resa till USA spelades den första LP-skivan in tillsammans med Damkören Crescendo, Smedjebackens Manskör samt Gunnar Petterssons orkester. I gruppen som reste till USA ingick även Smedjebackens Folkdanslag med spelmän. Västerbergslagens Dans & Musiksällskap, som gruppen kallade sig bestod av totalt 125 deltagare. Ett flertal framträdanden gjordes under turnén med början i svenskbygderna i Chicago och Minneapolis. Den tre veckor långa turnen avslutades i Washington och New York.
Tre år senare var det dags för nästa inspelning med blandad musik nu också med två solister från musikkårens egna led. Tore Eylis på altsax spelade Interlude Romantic, ett solostycke skrivet av Liz Seleski och den då 18-årige trumslagaren Dan Robert Kattil visade upp sitt kunnande i Concerto for Drum Set.
I samband med att Ludvika Musikkår fyllde 80-år 1983 gavs den tredje LP-skivan ut. Den visar ett tvärsnitt av musikkårens repertoar tillsammans med en av sveriges mest folkkära artister, Sonja Stjernquist.
1993 var det dags för nästa jubileum och inspelning och eftersom tekniken även ändrat sig under tiden blev det den första CD-skivan. Ludvika Musikkår firade sedan under 2003 sitt 100-års jubileum och hade då fullt upp under hela det året och hann inte spela in något nytt förrän året efter. Det unika med den CD-skivan är att all musik är komponerad av personer med anknytning till Ludvika kommun och hade titeln Populärmusik från Ludvika.
Ludvika Musikår finns även representerat på ytterligare några inspelningar på CD. Den senaste inspelad på Brunnsvik 2006 i projektet Sång för alla tillsammans med sångare från hela landet. Skivbolaget Wisa gav 1996 ut en samlings-CD där Ludvika Musikkår finns representerat tillsammans med ett stort antal lokala förmågor. Hemvärnsmusik - en viktig del av Sverige dokumenterades år 2000 med en CD då Hemvärnet fyllde 60 år, och även här finns Ludvika representerat på skivan Viva Musica genom Hemvärnets Musikkår Ludvika.
LP-skivor
1983 - Ha det bra
Ludvika Musikkår & Sonja Stjernquist
1979 - Ludvika Musikkår
1976 - Folkmusik med Västerbergslagens
Dans & Musiksällskap
CD-Skivan inspelad under 1993 i samband med att Ludvika Musikkår firade sitt 90-års jubileum.
Ludvika Musikkår
Hemvärnets Musikkår Ludvika
En CD-skiva från 2004 där all musik är komponerad av personer som bott eller bor i nuvarande Ludvika kommun. Här finns melodier av Knut Söderström, Folke E Larsson, Gustaf Thunberg, Karl-Erik Anestedt, Einar Wikander, Holger Söderlund, Dan Andersson, Georg Enders och Elis Enbäck..
Lokala kompositörer
Elis Enbäck blev medlem i musikkåren 1911 och valdes 1923 för första gången till dess dirigent. Med några få års uppehåll på grund av arbete på annan ort innehade han denna syssla fram till 1957, då han med ålderns rätt slutade i musikkåren.
I musikkårens notarkiv finns många arrangemang och kompositioner, som bär Enbäcks signatur. Hans kompositioner fick ofta namn efter någon plats i staden. Ett sådant exempel är hans lilla konsertvals Vid Hillen. På denna skiva finns även den marsch, Hyllningsfanfar, som blev musikkårens gåva när Ludvika stad firade sitt 50-års jubileum. Även Enbäcks marsch Gripen finns med på skivan och används som officiell marsch för Hemvärnets Musikkår Ludvika.
Knut Söderström arbetade under många år som kantor och musiklärare i Ludvika. Under denna tid var han också verksam som dirigent för såväl musikkåren som orkesterföreningarna i Ludvika och Grängesberg.
Hans mest kända komposition är konsertvalsen I Sommarnatt, som skrevs redan 1906 under namnet I Bostonvalsen lever jag än.
Gustaf Thunberg var klarinettist och fagottist i Grängesbergs Orkesterförening. Thunbergs gånglåt var under många år något av en signaturmelodi för orkesterföreningen vid konserterna i Cassels under Åke Bengtssons mångåriga ledarskap. Den version som musikkåren spelar bygger delvis på originalarrangemanget av Thunberg själv men också på en harmonisering gjord av Erik Nordström, nuvarande ledare för Grängesbergs Orkesterförening.
Holger Söderlund var bland annat biografpianist i Grängesberg och skrev under denna tid en hel del kortare melodier. Här har Karl Erik Anestedt arrangerat en version av hans långsamma vals Minns Du.
Folke E Larsson är en allsidig konstnär, ofta aktiv med musikaliska förtecken. Han har skapat en stor produktion av konstverk, där olika typer av musikaliska teman skildras på skiftande sätt. Han var under många år kapellmästare för en av Ludvikas mest kända dansorkestrar.
Musikkåren har under åren haft förmånen att spela en hel del av hans verk. Den stora svit som finns här är specialbeställd till musikkårens 100-års jubileum 2003.
Georg Enders kom till Sverige 1921 från Österrike och verkade en tid som biografpianist i Ludvika. Han flyttade senare till Stockholm och blev kapellmästare åt Ernst Rolf, hade egen orkester på Berns och var ofta sedd kapellmästare hos Sveriges Radio. Han har komponerat ett 30-tal schlager under 30- och 40-talen. 1922 skrev han en marsch som han tillägnade Odd Fellow-logen Malmen 81 i Ludvika. Denna marsch hittades i pianoutgåva 2002 och från denna skrev Karl Erik Anestedt ett arrangemang för musikkåren i Ludvika.
Einar Wikander var en duktig pianist och kapellmästare. Wikander anlitades ofta som ackompanjatör till de stora artister som turnerade i Folkets Park och besökte Ludvika. Han komponerade en Hyllningsmarsch till Musikkårens 70-års jubileum och dessutom finns en liten ballad som kallades för Romantik. Den sistnämnda har musikkåren även spelat i på en LP-skiva med sång av Sonja Stjernqvist.
Dan Andersson tillhör vårt lands mest älskade viskompositörer och diktare, verksam i de Finnmarker som finns i Ludvika. Många av hans alster berättar om livet i dessa trakter. Hans hemvist var den lilla byn Skattlösberg och Luossastugan, som årligen besöks av tusentals människor. Två av hans mest kända musikstycken är JungmanJansson och Till min syster - bägge här i en modernare utformning och i ett tempo som musikkåren kallar "Luossanova".
Karl Erik Anestedt började i musikkåren 1953, blev dess dirigent 1973 och innehade denna syssla fram till hösten 2008. I samband med att Metalls avdelning 100 fyllde 100 år skrev han det Festspel som finns på denna skiva, där också en av hans marscher, Dalarnas Lottor, finns med. Anestedt har också arrangerat de flesta skivans melodier för den besättning som musikkåren hade 2004.
2004 Populärmusik från Ludvika
Inspelningarna har gjorts på Avenyteatern i Ludvika av Stig Sjöberg under 2004 och vid ett tidigare tillfälle av Lars Trygg.
Layout och digital bearbetning har gjorts av Christer Eklund och Ragnvald Torstensson svarar för framsidans foto.
Medverkande
Dirigent
Karl Erik Anestedt
Flöjt
Mona Wikström
Kjell Johansson
Inger Bjerkered
Pernilla Sandberg
Helena Engström-Anestedt
Gudrun Dalid
Gabriella Wikström-Granfors
Helena Eriksson
Emma Norman
Klarinett
Lars Trygg
Inger Risberg
Ingvar Yvell
Lars Dahlström
Nils Erik Lundmark
Lena Enberg
Emma Erixon
Karin Rudberg
Leif Persson
Eva Långberg
Therese Jansson
Anna-Maria Karlsson
Saxofon
Håkan Hultgren
Tore Eylis
Lars Göran Johansson
Jan Johansson
Nils Leonardsson
Lars Hellkvist
Gunder Einarsson
Valthorn
Sara Flemberg
Marie Enegarn
Trumpet
Leif Söderlind
Gunilla Söderholm
Anders Eldestrand
Lennart Jacobsson
Roland Enberg
Christopher Lehmann
Beeke Stegmann
Torbjörn Hjelm
Trombone
Evald Carlsson
Thomas Sandin
Niklas Hammarberg
Mona Ek
Johan Långberg
Linnéa Mähler
Daniel Ströberg
Eufonium
Hans Nordström
Björn Svensson
Bas
Gunnar Dahlander
Kjell Lönnström
Slagverk
Niklas Vikersjö
Håkan Anestedt
Per Einarsson
Jörgen Bergqvist