Skivor

Ludvika Musikår har under åren gjort ett antal skivinspelningar. Med början 1976 inför en resa till USA spelades den första LP-skivan in tillsammans med Damkören Crescendo, Smedjebackens Manskör samt Gunnar Petterssons orkester. I gruppen som reste till USA ingick även Smedjebackens Folkdanslag med spelmän. Västerbergslagens Dans & Musiksällskap, som gruppen kallade sig bestod av totalt 125 deltagare. Ett flertal framträdanden gjordes under turnén med början i svenskbygderna i Chicago och Minneapolis. Den tre veckor långa turnen avslutades i Washington och New York.

Tre år senare var det dags för nästa inspelning med blandad musik nu också med två solister från musikkårens egna led. Tore Eylis på altsax spelade Interlude Romantic, ett solostycke skrivet av Liz  Seleski och den då 18-årige trumslagaren Dan Robert Kattil visade upp sitt kunnande i Concerto for Drum Set.

I samband med att Ludvika Musikkår fyllde 80-år 1983 gavs den tredje LP-skivan ut. Den visar ett tvärsnitt av  musikkårens repertoar tillsammans med en av sveriges mest folkkära artister, Sonja Stjernquist.

1993 var det dags för nästa jubileum och inspelning och eftersom tekniken även ändrat sig under tiden blev  det den första CD-skivan.  Ludvika Musikkår firade sedan under 2003 sitt 100-års jubileum och hade då fullt upp under hela det året och hann inte spela in något nytt förrän året  efter. Det unika med den CD-skivan är att  all musik är komponerad av personer med anknytning till Ludvika kommun och hade titeln Populärmusik från Ludvika.

Ludvika Musikår finns även representerat på ytterligare några inspelningar på CD. Den senaste inspelad på Brunnsvik 2006 i projektet Sång för alla tillsammans med sångare från hela landet. Skivbolaget Wisa gav 1996 ut en samlings-CD där Ludvika Musikkår finns representerat tillsammans med ett stort antal lokala förmågor. Hemvärnsmusik - en viktig del av Sverige dokumenterades år 2000 med en CD då Hemvärnet fyllde 60 år, och även här finns Ludvika representerat  på skivan Viva Musica genom Hemvärnets Musikkår Ludvika.

LP-skivor

1983 - Ha det bra
Ludvika Musikkår & Sonja Stjernquist

1979 - Ludvika Musikkår

1976 - Folkmusik med Västerbergslagens
Dans & Musiksällskap1993

Ludvika Musikkår - Hemvärnets Musikkår Ludvika

1993

CD-Skivan inspelad under 1993 i samband med att Ludvika Musikkår firade sitt 90-års jubileum.

 • 1-3 Las Playas de Rio (10.15) - Kees Vlak
Trocadero Playa (4.04)
Ipanema Playa (3.39)
Copacabana Playa (2.22)
Originalmusik för blåsorkester innehållande tre satser med olika latinamerikanska rytmer. Stycket erövrade första plats vid tävlingen "Van Doren" i Belgien 1990. Kompositör är Kees Vlak och stycket är tillägnat Belgiska Flygvapnets Musikkår.

 • 4 Följ mig bortåt vägen (4.48) - Povel Ramel. 
Arr: Karl Erik Anestedt
En av Povel Ramels mest älskade kompositioner. Arrangemanget är skrivet just för denna inspelning av kårens dirigent Karl-Erik Anestedt.

 • 5 Ludvika Hemvärnsmusikkårs Marsch (3.12) - Elis Enbäck
Under nästan 50 år hade Ludvika Privata Musikkår, som musikkåren hette på den tiden, enl ledarkraft vid namn Elis Enbäck. När musikkåren involverades bland landets Hemvärnsmusikkårer blev denna marsch kårens egen.

 • 6 Round Midnight (4.50) - Thelonius Monk/Cootie Williams
Ett av jazzlitteraturens mest spelade musikstycken. Sammy Nestico svarar för detta arrangemang och som solist på altsaxofon hör vi Thore Eylis.

 • 7 Un poco loco (2.39) - Terry Kenny
En originalkomposition för blåsorkester i beguine-stil av Terry Kenny.

 • 8 Vid Hillen (5.17) - Elis Enbäck
Bland de noter som Elis Enbäck lämnade efter sig vid sin bortgång hittades en vals med harmonisering av pianisten Einar Wikander. Med detta som utgångspunkt skrevs detta arrangemang. Valsen har fått sin titel efter en av sjöarna i Ludvikas närhet.

 • 9 Anitras dans (2.57) - Edvard Grieg
Den ludvikabördige pianisten Charlie Norman väckte stor uppmärksamhet med sin boggiewoggie version av denna melodi. På så sätt och vis kan man säga att musikkåren fortsätter Normans tradition. Jazzvals och swing är nämligen de dominerande rytmerna i detta arrangemang signerat Sammy Nestico.

 • 10 Alexanders ragtime band (2.15) - Irving Berlin
En av de mest spelade melodierna ur Irving Berlins repertoar. Den framförs här i ett härlig arrangemang av den amerikanske arrangören John Higgins.

 • 11 Autumn leaves (3.54) - Jacques Prevert/Joseph Kosma/John Mercer
En klassiker på underhållningsområdet, som spelats in av många artister och i många olika utföranden. Detta konsertarrangemang är skrivet av Alfred Reed.

 • 12 Prolenus Sursum (3.14) - Ingemar Badman
Komponerad och arrangerad av Ingemar Badman, ledare för Hemvärnets Musikkår i Jönköping-Huskvarna samt KFUM:s Musikkår i Jönköping.

 • 13 Två Beatles-ballader (4.53) - John Lennon - Paul Mc Cartney
Hey Jude
Yesterday
Instr: Karl-Erik Anestedt

 • 14 Esperancas Perdidas (2.09) - Adeilton Alves - Arr: e Delcio Carvalho
En av de anställda vid ABB:s anläggningar i Ludvika, Carl-Axel Rosén, var på tillfälligt uppdrag i Brasilien när han besökte en musikaffär i Rio. Han inköpte tio arrangemang för blåsorkester och överlämnade generöst dessa till musikkåren vid återkomsten till Ludvika. Detta är en samba ur den unika samling, som kåren förfogar över.

 • 15 Bönder i byn (3.33) - Sverre Bergh - Arr: Edward B Nilsen
Ett norskt stycke musik ingående i ett större verk med titeln "byskisser" av Sverre Bergh. Denna sats beskriver en marknadsdag i en liten norsk by där människorna kommer till byn för att handla, sälja eller bara för att roa sig.

 • 16 Strike up the band (2.36) - George och Ira Gerswhin - Arr: Sammy Nestico.
En amerikansk marsch som genomgått många olika förvandlingar. Här har kårens dirigent Karl-Erik Anestedt kompletterat ett storbandsarrangemang av Sammy Nestico med stämmor för symfonisk blåsorkester.

 • 17 Gånglåt från Hille (3.11) - Curt Larsson - Arr: Gösta Morberg
Strax norr om Gävle finns byn Hille och f d militärmusikern vid I14 i Gävle, Curt Larsson, har komponerat denna gånglåt.

 • 18 Melodikum Polka (2.46) - Lille Bror Söderlundh - Arr: Karl Erik Anestedt
Den välbekante tonsättaren och viskompositören Lille Bror Söderlundh skrev denna polka för tre klarinetter och orkester. Söderlundh var under några år kommunal musikledare i Borlänge. Klarinettsolister är John Andersson, Ingvar Yvell och Lars Trygg.

 • 19 O store Gud (3.48) - Komp: Okänd - Arr: Ralph Hermann
En av vår lands mest kända melodier, vars kompositör faktiskt är okänd. Här framförs stycket i ett amerikanskt arrangemang.

 • 20 Smoke gets in your eyes (2.57) - Jerome Kern - Arr: Karl Erik Anestedt
En välkänd evergreen av Jerome Kern i ett nyskrivet arrangemang av Karl Erik Anestedt.

 • 21 Alfie (3.09) - Burt Bacharach/Hal David - Arr: Karl Erik Anestedt
Burt Bacharach gjorde under kort tid stor succé med många av sina kompositioner. Alfie var kanske en av de mest framgångsrika, komponerad tillsammans med Hal David. Även detta arrangemang signerat Karl Erik Anestedt.

Ludvika Musikkår
Hemvärnets Musikkår Ludvika

Inspelad på Avenyteatern Ludvika under konsertliknande former februari 1993

Ljudtekniker: Lars Trygg
Producent & konvoluttext: Karl Erik Anestedt
Layout & digital redigering: Eklund Musica Verba, Falun
Foto: Anders Abrahamsson

Medverkande
Dirigent
Karl Erik Anestedt

Flöjt
Kjell Johansson
Inger Bjerkered
Pernilla Östberg
Helena Engström
Ulrika Prenner
Cajsa Persson
Pia Ottosson-Karlsson

Klarinett
Lars Trygg
Ingvar Yvell
John Andersson
Lars Dahlström
Sinisa Krajnovic
Nils Erik Lundmark
Klas Hedlund
Inger Thomasson
Åsa Einarsson
Lena Enberg
Mats Kols
Anneli Wiberg

Basklarinett
Lennart Landqvist

Saxofon
Håkan Hultgren
Thore Eylis
Jan Johansson
Georg Jansson
Lars Hellkvist
Gunder Einarsson

Valthorn
Sven Olof Andersson
Johan Skoog

Trumpet
Leif Söderlind
Gunilla Söderholm
Anders Eldestrand
Jonas Haga
Hans Önnerud
Karin Blomgren
Roland Enberg

Trombone
Evald Carlsson
Jörgen Wiberg

Baryton
Hans Nordström
Erik Nilsson

Tuba
Gunnar Dahlander
Kjell Lönnström
Daniel Berg

Kontrabas/Elbas
Jan Einarsson

Slagverk
Niklas Broman
Håkan Anestedt
Per Einarsson
Jörgen Bergqvist
Daniel Liljekvist

Vid inspelningarna har även följande musiker medverkat:

Trombone
Hans Göran Olsson
Torbjörn Lundqvist

Valthorn
Stig Forsström
Hanna Loiske-Thoresson

Saxofon
Thord Önnerud

2004

En CD-skiva från 2004 där all musik är komponerad av personer som bott eller bor i nuvarande Ludvika kommun. Här finns melodier av Knut Söderström, Folke E Larsson, Gustaf Thunberg, Karl-Erik Anestedt, Einar Wikander, Holger Söderlund, Dan Andersson, Georg Enders och Elis Enbäck..

 1. Hyllningsfanfar - Elis Enbäck
 2. Thunbergs gånglåt - Gustaf Thunberg
 3. Festspel - Karl Erik Anestdt
 4. Dalarnas Lottor - Karl Erik Anestedt
 5. Minns du ? - Holger Söderlund
 6. Jubileumssvit op. 1 - Folke E Larsson
  Tidens gång
 7. En lustiger vals
 8. Vilsamt
 9. Blues à la swing
 10. Odd Fellow marsch - Georg Enders
 11. 2 gånger Wikander - Einar Wikander
 12. I sommarnatt - Knut Söderström
 13. Liten Romans ur Dopkantat - Knut Söderström
 14. ASEA-medaljörernas hyllningsmarsch - Knut Söderström
 15. Jungman Jansson och Till min syster - Dan Andersson
 16. Vid Hillen - Elis Enbäck
 17. Gripen (marsch) - Elis Enbäck

Lokala kompositörer

 

Elis Enbäck blev medlem i musikkåren 1911 och valdes 1923 för första gången till dess dirigent. Med några få års uppehåll på grund av arbete på annan ort innehade han denna syssla fram till 1957, då han med ålderns rätt slutade i musikkåren.

I musikkårens notarkiv finns många arrangemang och kompositioner, som bär Enbäcks signatur. Hans kompositioner fick ofta namn efter någon plats i staden. Ett sådant exempel är hans lilla konsertvals Vid Hillen. På denna skiva finns även den marsch, Hyllningsfanfar, som blev musikkårens gåva när Ludvika stad firade sitt 50-års jubileum. Även Enbäcks marsch Gripen finns med på skivan och används som officiell marsch för Hemvärnets Musikkår Ludvika.

Knut Söderström arbetade under många år som kantor och musiklärare i Ludvika. Under denna tid var han också verksam som dirigent för såväl musikkåren som orkesterföreningarna i Ludvika och Grängesberg.

Hans mest kända komposition är konsertvalsen I Sommarnatt, som skrevs redan 1906 under namnet I Bostonvalsen lever jag än.

Gustaf Thunberg var klarinettist och fagottist i Grängesbergs Orkesterförening. Thunbergs gånglåt var under många år något av en signaturmelodi för orkesterföreningen vid konserterna i Cassels under Åke Bengtssons mångåriga ledarskap. Den version som musikkåren spelar bygger delvis på originalarrangemanget av Thunberg själv men också på en harmonisering gjord av Erik Nordström, nuvarande ledare för Grängesbergs Orkesterförening.

Holger Söderlund var bland annat biografpianist i Grängesberg och skrev under denna tid en hel del kortare melodier. Här har Karl Erik Anestedt arrangerat en version av hans långsamma vals Minns Du.

Folke E Larsson är en allsidig konstnär, ofta aktiv med musikaliska förtecken. Han har skapat en stor produktion av konstverk, där olika typer av musikaliska teman skildras på skiftande sätt. Han var under många år kapellmästare för en av Ludvikas mest kända dansorkestrar.

Musikkåren har under åren haft förmånen att spela en hel del av hans verk. Den stora svit som finns här är specialbeställd till musikkårens 100-års jubileum 2003.

Georg Enders kom till Sverige 1921 från Österrike och verkade en tid som biografpianist i Ludvika. Han flyttade senare till Stockholm och blev kapellmästare åt Ernst Rolf, hade egen orkester på Berns och var ofta sedd kapellmästare hos Sveriges Radio. Han har komponerat ett 30-tal schlager under 30- och 40-talen. 1922 skrev han en marsch som han tillägnade Odd Fellow-logen Malmen 81 i Ludvika. Denna marsch hittades i pianoutgåva 2002 och från denna skrev Karl Erik Anestedt ett arrangemang för musikkåren i Ludvika.

Einar Wikander var en duktig pianist och kapellmästare. Wikander anlitades ofta som ackompanjatör till de stora artister som turnerade i Folkets Park och besökte Ludvika. Han komponerade en Hyllningsmarsch till Musikkårens 70-års jubileum och dessutom finns en liten ballad som kallades för Romantik. Den sistnämnda har musikkåren även spelat i på en LP-skiva med sång av Sonja Stjernqvist.

Dan Andersson tillhör vårt lands mest älskade viskompositörer och diktare, verksam i de Finnmarker som finns i Ludvika. Många av  hans alster berättar om livet i dessa trakter. Hans hemvist var den lilla byn Skattlösberg och Luossastugan, som  årligen besöks av  tusentals människor. Två av hans mest kända musikstycken är JungmanJansson och Till min syster - bägge här i en modernare utformning och i ett tempo som musikkåren kallar "Luossanova".

Karl Erik Anestedt började i musikkåren 1953, blev dess dirigent 1973 och innehade denna syssla fram till hösten 2008. I samband med att Metalls avdelning 100 fyllde 100 år skrev han det Festspel som finns på denna skiva, där också en av hans marscher, Dalarnas Lottor, finns med. Anestedt har också arrangerat de flesta skivans melodier för den besättning som musikkåren hade 2004.


 

2004 Populärmusik från Ludvika

Inspelningarna har gjorts på Avenyteatern i Ludvika av Stig Sjöberg under 2004 och vid ett tidigare tillfälle av Lars Trygg.

Layout och digital bearbetning har gjorts av Christer Eklund och Ragnvald Torstensson svarar för framsidans foto.

 

 

Medverkande

Dirigent
Karl Erik Anestedt

Flöjt
Mona Wikström
Kjell Johansson
Inger Bjerkered
Pernilla Sandberg
Helena Engström-Anestedt
Gudrun Dalid
Gabriella Wikström-Granfors
Helena Eriksson
Emma Norman

Klarinett
Lars Trygg
Inger Risberg
Ingvar Yvell
Lars Dahlström
Nils Erik Lundmark
Lena Enberg
Emma Erixon
Karin Rudberg
Leif Persson
Eva Långberg
Therese Jansson
Anna-Maria Karlsson

Saxofon
Håkan Hultgren
Tore Eylis
Lars Göran Johansson
Jan Johansson
Nils Leonardsson
Lars Hellkvist
Gunder Einarsson

Valthorn
Sara Flemberg
Marie Enegarn

Trumpet
Leif Söderlind
Gunilla Söderholm
Anders Eldestrand
Lennart Jacobsson
Roland Enberg
Christopher Lehmann
Beeke Stegmann
Torbjörn Hjelm

Trombone
Evald Carlsson
Thomas Sandin
Niklas Hammarberg
Mona Ek
Johan Långberg
Linnéa Mähler
Daniel Ströberg

Eufonium
Hans Nordström
Björn Svensson

Bas
Gunnar Dahlander
Kjell Lönnström

Slagverk
Niklas Vikersjö
Håkan Anestedt
Per Einarsson
Jörgen Bergqvist