Ludvika Musikkår inledde konserten på Aveny i Ludvika den 12 november med Valdres, en av de mest kända norska marscherna. Den norska prägeln fortsatte då Ellen Brubråten i norsk folkdräkt presenterade nästa stycke på spellistan. Anitra’s dance komponerad av Edvard Grieg i ett fint arrangemang av Sammy Nestico, kanske inte lika provocerande som när Charlie Norman för många år sedan spelade melodin i Boggie Woogie-takt.

Molly Wikström, sångsolist / Foto: Lars Dahlström

En angenäm överraskning för alla var kvällens sångsolist, Molly Wikström, som med sin kristallklara stämma trollband både publik och musiker. Hon studerar för närvarande andra året på gymnasiedelen vid Musikkonservatoriet i Falun med inriktning på sång. Hon har dock hela sitt liv funnits i den absoluta närheten av Ludvika Musikkår, då båda föräldrarna finns med i orkestern på flöjt och klarinett. En framtida dröm om att få stå på de stora scenerna finns.

Molly inledde även hon med norsk musik av Edvard Grieg och sjöng Solveigs sang på norska. Senare i programmet följde två fina melodier ur musikalerna Catz och Chess.

Ludvika Saxqvartett / Foto: Lars Dahlström

I programmet fanns även ett framträdande av Ludvika Saxqvartett, som består av saxofonisterna i Musikkåren, Jan Johansson, Håkan Hultgren, Erik Olsén och Lars Blom.

En stor del av programmet vid konserten fanns med vid den nyligen genomförda Tysklandsturnén där Musikkåren gjorde ett antal framträdanden i Ludvikas vänort Bad Honnef.

Den breda repertoaren, som varit ett kännemärke för Ludvika Musikkår under alla år bevisades ännu en gång. I den första avdelningen ingick bl a En Hälsingesägen där kompositören Curt Larsson beskriver hur djävulen med sin fiol fick ungdomarna i byn Hårga att dansa sig till döds på Hårgaberget. För musikerna ett mycket tekniskt krävande stycke.

Dirigenten Gunilla Söderholm och solisten Molly Wikström gör en avstämning före konserten. / Foto: Lars Dahlström

I den andra avdelningen av konserten bjöds det på ett knippe vacker filmmusik skriven av Charles Chaplin i arrangemang av Warren Barker, bl a Smile och Limelight och ett medley av kända låtar komponerade av Duke Ellington. Nämnas kan att det var i november 2019 då Ludvika Musikkår höll konsert på Aveny senast.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com