Med tanke på de yttre förutsättningarna med flera plusgrader och ingen snö gjorde Ludvika Musikkår ett tappert försök att skapa vinterstämning i inledningen av den traditionella nyårskonserten i Ludvika Ulrika kyrka med en lekfull variant av melodin Bjällerklang. I den här tappningen med titeln Dashing Through The Snow.

Dansmusik i kyrkan är kanske inte så vanligt men har förekommit i våra trakter tidigare. Pavane, vals och mambo är alla dansformer med olika bakgrund. Ett fint arrangemang av Gabriel Faurés Pavane spelades i sitt långsamma tempo. Melodin Blue Mambo innehöll både långsamma och snabba partier och har sitt ursprung som dans på Cuba.

Ingemar Lissmyr

Nyårsaftonens Jubileumsvals har sin egen historia, som berättades av kompositören Ingemar Lissmyr. Det började med en musikslinga i huvudet som han inte kunde släppa och efter en tid spelade han in melodin med sitt dragspel. Med hjälp av musikkollegan Mats Engström skrevs ett arrangemang för Ludvika Musikkår och Ingemar överlämnade detta som en gåva till Ludvika stads 100-års jubileum tillsammans med en CD-skiva med egenkomponerad musik från sina 76 år som aktiv musiker på dragspel och bas.

Därefter följde bl a några vackra melodier signerade Benny Andersson i arrangemang av Karl-Erik Anestedt och John Philip Hannevik.

Vid dagens slut följde i programmet där trumpetaren Anders Eldestrand var solist i ett tapto tillsammans med musikkåren. Avslutningsvis spelades Leroy Andersons The Syncopated Clock och Champagne-Galopp av H C Lumbye. Dirigenten Gunilla Söderholm plockade sedan fram Happy New Year som extranummer.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com