Ludvika Musikkår avslutade 2004 traditionsenligt med en konsert i Ludvika Ulrika Kyrka på nyårsafton. En tradition skapad under jubileumsåret 2003 då musiken flödade från årets första dag till den sista.

I en fullsatt kyrka bjöd Musikkåren på ett program med stor bredd och ett bevis på att blåsmusik passar i alla lägen. Konserten inleddes med W A Mozarts Rondo Alla Turca i ett arrangemang av Richard Newman. – Ett musikstycke som i sin uppbyggnad mycket påminner om dagens schlagermelodier, sa dirigenten Karl Erik Anestedt i sin presentation inför publiken.

Många arrangörer bygger sina arrangemang på folkmusikteman och P A Grainger använde den kända melodin Londonderry Air i sin Irish Tune from County Derry. I konsertens tredje stycke fick även den svenska folkmusiken sin plats i Oskar Lindbergs Visa ur Leksandssvit. Mera svensk musik följde sedan genom Lars Erik Larssons – Epilog ur en vintersaga.

Musikkårens dirigent Karl Erik Anestedt berättade bl a för publiken att han trots sitt stora musikintresse även missat en del av sådant som var och varannan svensk känt till i över ett år. Han såg nyligen Björn Skifs show och blivit helt begeistrad i melodin Håll mitt hjärta och hela dagen efter gått och nynnat på melodin för att inte glömma den. – Att melodin legat 88 veckor på svensktoppen hade jag inte en aning om, sa Karl Erik. Men det hela resulterade i alla fall i ett nytt arrangemang för musikkåren.

I samband med konserten höll kyrkoherde Kajsa-Brita Frogner en bön för offren i naturkatastrofen i Sydostasien.

Nyårskonserten avslutades med Gustav Holst – Jupiters Theme och Richard Wagners Elsa’s procession to the cathedral. I ett extranummer önskade sedan Ludvika Musikkår publiken Gott Nytt År med just Benny Anderssons – Happy New Year.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com