Från kylan in i värmen var devisen vid vinterns första konsert för Ludvika Musikkår. Ett program med en hel del klassiska förtecken inleddes med Marcietta skriven av Curt Larsson och norrmannen Sverre Berghs Bönder i byen innan det var dags för en resa rakt ut i rymden med hjälp av John Williams och filmmusik från E T och Star Wars där musikanterna sattes på kvällens svåraste prov under ledning av Gunilla Söderholm. 

Dirigentpinnen lämnades sedan över till klarinettisten Lars Trygg, som inledde sin första del med dansken H C Lumbyes Columbine Polka-Mazurka. Även det ett musikstycke som kan orsaka vrickade fingrar för bl a klarinettisterna. H C Lumbye var en av de flitigaste danska kompositörerna under 1800-talet och skrev under sin livstid ca 600 verk. 

Ralph Vaughan Williams räknas till en av Storbritanniens mest betydande symfoniker och representerades under konserten med sitt verk Sea Songs. Han har i sin musik hämtat många influenser från den brittiska folkmusiken. 

Den musikaliska resan återvände till Sverige och musiken till pantomimbaletten De fåvitska jungfrurna, som skrevs av Kurt Atterberg 1920. I detta stycke fanns också stora influenser från den svenska folkmusiken. Det märkliga med Kurt Atterberg var att han trots sitt flitiga komponerande arbetade heltid som ingenjör på Patent- och Registreringsverket.

Johannes Brahms och Sergei Rachmaninoff, två av de riktigt stora mästarna inom den klassiska musiken ingick i programmet vid konserten på Aveny i Ludvika då Musikkåren spelade Ungersk dans nr 5 och Symphonic Portrait for Band. Innan avslutningsstycket spelades också Enrico Tosellis Serenata, som var en kärlekshyllning till sin blivande hustru.

The Symphonic Gershwin med musik ur Rhapsody in Blue, An American in Paris och Cuban Overture avslutade sedan konserten. Det som kan tilläggas är ett grattis till Ludvika Musikkår och den fåtaliga publik som lyssnade och beklaga de som inte var där.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com