Ett nyårsfirande kan se ut på många sätt. Efter inledningsstycket vid konserten i Ludvika Ulrika kyrka på nyårsafton berättade programpresentatören Håkan Hultgren att hans nyårsfirande bl a består av konserten i kyrkan och ”Grevinnan och betjänten” på TV lite senare under kvällen. I grevens tid kanske man då kan säga om den extra hyllning som gjordes till saxofonens skapare Adolphe Sax då det var exakt 200 år sedan han föddes (1814).

Nyårsaftonen brukar alltid innehålla en supé med tillbehör och konserten inleddes därför med Franz von Suppé och en sprittande Boccaccio marsch följt av ett stilla Intermezzo av Pietro Mascagni ur operan Cavalleria Rusticana.  

Saxofonen fick alltså en framträdande roll vid konserten och det första tillfället kom då Håkan Hultgren något försynt fick lov att presentera sig själv som kvällens solist i Liz Seleskis Interlude Romantique.

Musikkåren har under 2013 och 2014 gjort en hel del framträdanden i mindre ensembler och först ut denna kväll var klarinettsektionen, som spelade I Dalaton skrivet av Gösta Haag. Gösta var uppväxt i Saxdalen och på 1940-50 talet var han en av de stora orkesterledarna i landet. 

I den nära fullsatta kyrkan bjöds publiken även på lite klassisk musik och då i form av Concerto Grosso av Antonio Vivaldi och lite operamusik av W A Mozart. En saxofonkvartett med Jan Johansson, Håkan Hultgren, Erik Olsén och Lars Blom spelade sedan Torn Eriks Visa i ett arrangemang av Nils Lindberg.

All through the night och Happy New Year avslutade konserten och 2014 efter avgivet löfte om att komma tillbaka om ett år.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com