Redan på den ”gamla goda tiden” när det visades stumfilm i biolokalerna var filmmusik ett viktigt inslag, då ofta genom en ensam pianist som tolkade handlingen med sina improvisationer.

Filmmusik i massor bjöd Ludvika Musikkår på vid konserten på Aveny den 8 november. Jag är säker på att många kända filmscener spelades upp i publikens minnen under konserten, som inleddes med pampig musik ur Star Wars. Over the Rainbow sjöngs en gång i tiden av Judy Garland i filmen Trollkarlen från Oz. Denna kända melodi följde sedan i konsertprogrammet.

En filmklassiker i allas ögon var Charlie Chaplin. Det kanske inte alla vet är att han också komponerat en hel del musik. Två av hans mest kända melodier Smile och Limelight fanns med i Warren Barkers arrangemang, som framfördes. I filmen Casablanca med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart finns en melodi som också blivit en klassiker med tiden. 

Karl Erik Anestedt, tidigare dirigent i Ludvika Musikkår, bidrog till konsertprogrammet med ett arrangemang av As time goes by. I den här melodin finns det en helt fenomenal svensk textrad, som skrivits av Hasse & Tage.

– Och Ingrid Bergman log rart och ömt mot Humphrey Bogart i vit tropikkavaj…

James Bond, Disney och Lejonkungen har alla bidragit till filmhistorien med mycket känd musik, som ingick i programmet. Föreställningen regisserades… förlåt dirigerades av Gunilla Söderholm och Magnus Karlsson.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com