Musik utan gränser var temat för den nyss avslutade Tysklandsturnén för Ludvika Musikkår. Anledningen till utlandsresan var firandet av vänortssamarbetet mellan Ludvika och Bad Honnef som startade för 10 år sedan. Ludvika Musikkår klarade av fem framträdanden under två dagar i Tyskland.

Tillsammans med en delegation från Ludvika kommun och Vänortsföreningen marscherade Ludvika Musikkår genom Bad Honnef från Rådhustorget till parken vid Kurhaus där en Ornäsbjörk planterats som symbol för vänortssamarbetet. Om björken får växa till sig, som det är tänkt, kommer den så småningom bli uppemot 25 meter hög. Just nu såg den lite vissen ut så framtiden får visa om den tar sig.

Under eftermiddagen på fredagen den 23 september genomfördes en kortare konsert på torget bland flanerande stadsbor. Efter en kort repetition var det dags för kvällskonsert i ett fullsatt Kurhaus tillsammans med den lokala ensemblen CLAX. Ludvika Musikkår svarade för inledningsstycket genom att spela Karl Erik Anestedts nykomponerade Vänortsmarsch. Lördagen den 24 september framträdde musikkåren vid gymnasiet Hagerhof med en timslång konsert i det fria. Efter diverse problem på de trånga gatorna i Bad Honnef lyckades bussen till slut återvända med musikkåren till inkvarteringen vid hotellet i Rhöndorf. Efter en kort vila var det dags för förflyttning till Aegidienberg för den sista konserten under turnén. Även den tillsammans med CLAX-ensemblen. Båda kvällskonserterna avslutades med att CLAX och Ludvika Musikkår tillsammans bl a spelade Largo ur Dvoraks Nya Världen.

I programmet innan hemfärden på söndag ingick ett besök vid Adenauer Haus, som uppförts till minne av Tysklands förbundskansler (1949-1963) Konrad Adenauer. Han var efterkrigstidens store man i Tyskland och bosatt i Rhöndorf – Bad Honnef. Inte bara historisk politik utan även nutidspolitik om mänskliga rättigheter förmedlades till musikkårens medlemmar av den tyske EU-parlametarikern Axel Voss under förmiddagen.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com