Kvällens höjdpunkt utan tvekan var Erik Rapps två solistframträdanden på valthorn.


Skulle kunna vara löpsedeln i en kvällstidning men är också den korta sammanfattningen av konserten som Ludvika Musikkår genomförde på Aveny i Ludvika med solisten på valthorn Erik Rapp den 10 november. Rubriken skulle lika gärna kunna vara ”En hyllning till Östergötland”.

Gunilla Söderholm tog kommando över orkestern från den första tonen till den sista med sin dirigentpinne och lotsade blåsarna igenom konserten i två intensiva timmar. Håkan Hultgren konstaterade i sin presentation att landskapet Östergötland blev den röda tråden, som knöt samman de olika delarna i konsertprogrammet.

Konserten som genomfördes var samtidigt ett firande av 115 års oavbruten musikalisk verksamhet i Ludvika. En pampig inledning med Mats Janhagens Victorias Festmarsch som skrevs till H.K.H Kronprinsessan Victorias 18-års dag satte ribban för det fortsatta programmet.

Film utan musik vore nog ganska tråkigt. Musik i film kan framkalla känslor och stämningar på ett helt underbart sätt. Ett knippe melodier ur många kända filmer komponerat av Alan Silvestri (bl a ledmotivet ur Forrest Gump) följde sedan i A Night at the Movies.

Gunilla Söderholm har uttalat sin förtjusning i svensk originalmusik och som dirigent valt en Slottssvit av Jerker Johansson att ingå i programmet. De tre satserna i sviten beskriver ett bröllop som i den sista satsen håller på att urarta i en virvlande dans festligheter och inte helt lättspelad för en blåsorkester.

Kvällens höjdpunkt utan tvekan var Erik Rapps två solistframträdanden på valthorn. I första avdelningen spelade Erik Concerto för Valthorn komponerat av den finlandssvenske klarinettvirtuosen Bernhard Henrik Crusell, som för exakt 200 år sedan utnämndes till musikdirektör vid första och andra livgrenadjärregementet i Linköping. Ett suveränt framförande av en musiker som nu är verksam i samma stad i Östgötamusiken sedan 1988. I den andra avdelningen följde sedan Camille Saint-Saëns Morceau de Concert.

Lite cirkus blev det då Musikkåren sattes på prov i In the Centre Ring av Robert Sheldon där livet i en cirkusmanege illustrerades av musikakrobatik och snabba taktbyten i högt tempo utan livlina.

Innan avslutning med Under blågul fana som extranummer fanns det också plats för ett besök i Vilda Västern med musik från TV-serien How The West Was Won från mitten av 70-talet. Efter de två solistframträdandena tog även Erik Rapp plats i hornsektionen och förstärkte ”präriehornen” .

Musik är tidlös – Ludvika Musikkår firar 115 år med musik från nutid och musik skriven för 200 år sedan och återknyter kontakten med Erik Rapp , som förra gången var solist med kåren i november 1979.

Erik Rapp – en yngre upplaga