Carl-Axel Hagberg och Gunilla Söderholm, två av huvudpersonerna vid konserten i Ludvika Ulrika kyrka på Nyårsafton 2016.

En tradition som lever vidare sedan 2003 är konserten i Ludvika Ulrika kyrka på Nyårsafton med Ludvika Musikkår. Ett blandat program med musik ända från 1700-talet fram till nutid.

Gunilla Söderholm inledde som dirigent i Antonio Vivaldis Concerto Grosso i D-moll i ett arrangemang för blåsorkester bearbetat av John Cacavas. Jultraditioner har alltid funnits eller skapats, inte minst sedan TV började sända tecknat kl 15.00 på julafton. Ser du stjärnan i det blå med sång(?) av Bengt Feldreich tillhör klassikerna. Det inte alla känner till är att just denna melodi har svenska anor. Kompositören Leigh Harlines föräldrar utvandrade från Sverige till Amerika 1891 då med efternamnet Härlin.

Två vackra arrangemang av Tomas Wikenius, musiklärare från Gagnef, följde i programmet Duvemåla Hage och Visa från Moje innan det var dags för nyårsbetraktelse med Carl-Axel Hagberg.

En marsch ur Figaros bröllop av W A Mozart hade Magnus Karlsson valt som inledning av den andra avdelningen när han tog över dirigentpinnen från Gunilla Söderholm. Mera bröllopsmusik, Allegro, komponerad av den svenska musikens fader Johan Helmich Roman ur Drottningholmsmusiken framfördes.

En stor del av musikkårens arrangemang har specialskrivits av förre dirigenten Karl Erik Anestedt, här spelades Over the Rainbow och Smoke gets in your eyes.

En annan jultradition som skapats av TV är Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton där musiken skrivits av Gunnar Svensson. Klarinettisten Lars Trygg fick här en framträdande roll i temat till den filmen i ett fint arrangemang skrivet av Åke Jonsson och bearbetat av dirigenten Magnus Karlsson. Programpresentationen gjordes av Håkan Hultgren, som bl a berättade om många intressanta detaljer från den tecknade filmen om Karl-Bertil Jonssons jul.

Lars Trygg hade en framträdande roll med sin klarinett
Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com