Vänortssamarbetet mellan Ludvika och Bad Honnef firar 10-årsjubileum 2011. Ludvika Musikkår kommer att deltaga i firandet i Tyskland den 22-25 september 2011 med ett flertal konserter. Ett urval ur detta program framfördes vid konserten på Aveny den 20 september.

Kvällens dirigent och presentatör Karl Erik Anestedt överraskade alla och även sig själv med att hälsa kvällens publik välkommen på tyska. Konserten inleddes sedan med urpremiären av Vänortsmarsch skriven av Karl Erik Anestedt. Samarbetet med vänorten Bad Honnef i Tyskland har för Musikkårens del resulterat i ett frekvent musikaliskt utbyte med CLAX orkester, som besökt Ludvika vid ett par tillfällen. Några tyska ungdomar deltog också i Sommarorkestern, ett projekt i samarbete med Ludvika kommun.

Den Holländske kompositören Henk van Lijnschooten alias Ted Huggens svarade för musiken till konsertens nästa stycke Italienische Lustspiel Overture. Inspirationen har han fått från den Italienska operakompositören Rossinis musik. Höjdpunkten i den första avdelningen blev sedan Naohiro Iwais arrangemang av George Gershwins Rhapsody In Blue med inslag av swing och storbandsklanger och en framträdande roll av orkesterns soloklarinettist Lars Trygg.

Inledningen i den andra avdelningen tillhör kanske inte musikkårens bästa framföranden genom tiderna. Nu blev det nästan som en tjuvstart på ett 100-meters lopp, men efter omstart så lyckades orkestern tillsammans med trumslagaren Niklas Vikersjö genomföra Concerto for Drum Set. Tvära kast mellan olika typer av musik är ganska vanligt när Ludvika Musikkår framträder, så även denna gång. Från trumsolo gick konserten direkt över till Richard Wagner och musik ur Lohengrin.

Karl Erik Anestedt har under åren som dirigent skrivit massor av arrangemang för Ludvika Musikkår. Det har han fortsatt med även efter sitt avsked som dirigent 2008. Fem nya arrangemang spelades under kvällen
bl a melodier från filmvärlden – Från vita duken, En kall Porter och Heta Rythmer.