Resa kan man göra på många olika sätt. Flyg och båt är vanliga fortskaffningsmedel, men man kan även resa med musik, som Ludvika Musikkår gjorde vid lördagens konsert på Aveny i Ludvika tillsammans med ungdomar i Notknäckarna från Västerbergslagens Kulturskola.

Den musikaliska resan inleddes i Sverige trots titeln, Italia, som var inledningsstycket vid kvällens konsert. Denna konsertmarsch skriven i slutet av 1920-talet av Sam Rydberg var inspirerad av det Italienska luftskeppet Italia, som kraschade utanför Svalbard på sin färd mot Nordpolen.

Hans Christian Lumbye fick symbolisera en kort visit i Danmark med den kända Champagnegaloppen i ett sprudlande tempo. Kvällens guide på resan var trumpetaren Mats Holmberg, som tillsammans med den förste reseledaren/dirigenten Gunilla Söderholm fick lov att ta hela resesällskapet tillbaka till Duvemåla socken i Sverige för att hämta passen och kunna komma vidare ut i världen. Passande nog så hittades här flera medresenärer och ur musikalen Kristina från Duvemåla spelades Guldet blev till sand.

Magnus Karlsson tog över dirigentpinnen som reseledare och stannade en stund på de brittiska öarna. Här bjöds det på traditionell musik i form av Sea Songs och The Spirit of the Kelts. Resan gick sedan vidare över Atlanten och dags för lite jazz.

Innan paus tog Notknäckarna plats på scenen under ledning av John Andersson och bjöd publiken på lite blues och disco. Med stor sannolikhet kommer flera av de ungdomar, som nu ingår i Notknäckarna att ta ordinarie plats i Ludvika Musikkår.

Efter paus gick resan vidare till Thailand och Japan med musik ur musikalen The King and I och den japanska TV-serien Shogun. På hemvägen gjordes även ett besök på en Persisk marknad och publiken fick även ta del av en av Johannes Brahms Ungerska danser.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com