Sommaren 2008 gästades Ludvika och Musikkåren av sin vänortskollega CLAX blåsarensemble från Bad Honnef i Tyskland. Sista helgen i september 2009 fick Musikkåren det stora nöjet att åka till Bad Honnef under några intensiva dagar och göra fyra framträdanden i Ludvikas vänort.


I resan ingick bl a en rundtur i Köln, båtfärd via Rehn till Linz och samvaro med medlemmarna i CLAX. Det första framträdandet gjordes i Waldorfskolan i Hangelar där Ludvika Musikkår svarade för den andra avdelningen i konserten i en välfylld aula där Musikkåren visade prov på sin breda repertoar.


Lördagen inleddes vid middagstid med en marsch genom staden i samband med den årliga stadsfesten (Augenschmaus und Gaumenfreuden). I det vackra sensommarvädret följde sedan en konsert vid Marktplatz där publiken kunde njuta av ett blandat program med musik från Albinoni till ABBA. Många av deltagarna i delegationen från Ludvika kommun berättade hur stolta de var över över musikkårens framträdande. Avslutningskonsert hölls sedan på kvällen i det vackra Kurhaus tillsammans med CLAX. Höjdpunkten vid avslutningskonserten var Lars Trygg och John Andersson i Franz Krommers Concerto för två klarinetter och orkester. De båda musiklärarna spelade helt briljant tillsammans.

Det musikaliska samarbete som nu inletts mellan de båda orkestrarna kommer förhoppningsvis att fortsätta i någon form även i framtiden.