Helt enligt traditionen blev det en stillsam avslutning på 2009 för Ludvika Musikkår i och med nyårskonserten i Ludvika Ulrika kyrka. För andra året i rad leddes orkestern av dirigenten Lars Trygg.  

Programpresentationen gjordes av musikkårens förre dirigent Karl Erik Anestedt, som även svarat för ett flertal av arrangemangen.

Konserten inleddes med ”I svensk folkton” skriven av Falubördige kompositören Hans Åke Gäfvert (1914-1956). I svitens andra stycke svarade klarinettisten John Andersson för ett fint framfört solo i en vallåt.

Mera svensk musik följde sedan i Vilhelm Pettersson Bergers ”Jungfrun under lind” i arrangemang av Karl Erik Anestedt. Jussi Björling har gjort denna melodi känd över hela världen.

För ett antal år sedan spelade trombonisten Nisse Landgren tillsammans med Ludvika Musikkår vid en konsert i Grängesberg och framförde då Quincy Jones legendariska ”The Midnight Sun Never Sets”. Nu var det dags för en orkesterversion av denna klassiker inom svensk jazzmusik.

”I wish you a merry Christmas – and a happy New Year” är kanske en av de mest kända julsångerna som spridits över världen. I detta arrangemang har Karl Erik Anestedt lekt lite extra med både klanger och taktarter.

Solöga av William Seymer är ett stycke som många av landets främsta pianister gärna framfört i sina konsertprogram. För första gången nu även i musikkårens repertoar.

I början av 60-talet blev melodin ”I left my heart in San Francisco” en stor hit genom Tony Bennets försorg. Melodin har sedan länge funnits i musikkårens notmapp och passar in i alla sammanhang, så även denna kväll.

”Jag vet en dejlig rosa” är en svensk traditionell folkvisa känd av de flesta. David Glänneskog, trumpetare och marschkompositör vid Göteborgsmusiken svarade för harmoniseringen i konsertens nästa stycke.

1993 spelade Ludvika Musikkår in en CD-skiva där John Lennon och Paul Mc Cartney’s ”Hey Jude” och ”Yesterday” ingick. Även om Beatles musik inte ansågs ”rumsren” överallt när den slog igenom på 60-talet så passar den även att spelas i kyrkor. Avslutningsvis spelades ABBA-låten ”Happy New Year” i Ludvika Ulrika kyrka likväl som på så många andra platser världen över denna kväll.Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com