Att hålla musiken igång gäller i högsta drag för de 19 musiker som varit med i alla 25 år sedan Hemvärnets Musikkår i Ludvika bildades 1981. Vid jubileumskonserten på Aveny i Ludvika delades förtjänsttecken ut av Tage Johansson till alla dessa för förtjänstfulla insatser under åren. Även om Dalregementet försvunnit under tiden så har kåren fullt upp med att spela för frivilligorganisationerna i olika sammanhang, allt från kyrkokonserter, högvakter och dansmusik i storbandstappning.

Karl Erik Anestedt, kårens entusiastiske dirigent under alla år, tilldelades utmärkelsen Årets Hedersmusiker 2006 av Hemvärnets Centrala Råd genom representanterna Ingemar Badman och Bosse Müller. Ett synligt bevis på detta i form av ett jägarhorn överlämnades tillsammans med blommor på scenen.  

Jubileumskonserten bjöd åhörarna på ett blandat musikprogram, som inleddes med marschen Gripen skriven av Elis Enbäck, som var verksam inom Ludvika Musikkår i över 50 år.

Ballad för altsax komponerade Anestedt till en spelning för lottorna i Transtrands kyrka under våren 2006. För första gången fick nu Ludvikapubliken tillfälle att lyssna på detta stillsamma stycke med Håkan Hultgren som solist.

Programmet i övrigt bjöd på blandad underhållningsmusik bl a Evert Taubes – Den glade Bagarn. Ett knippe av melodier ur Andrew Lloyd Webbers – Cats och filmmusik ur Zorba. En Hälsingesägen arrangerad av Kurt Larsson bygger på Horgalåten fick presentation i både ord och musik. I den pampiga avslutningen spelades Hemvärnsmarsch och Under Blågul Fana.

25-Årsmärke tilldelades:

Karl Erik Anestedt, Inger Bjärkered, Gunnar Dahlander, Lars Dahlström , Gunder Einarsson, Anders Eldestrand, Lena Enberg, Helena Engström Anestedt, Tore Eylis, Eva Gustafsson, Håkan Hultgren, Jan Johansson, Nils-Erik Lundmark, Kjell Lönnström, Hans Nordström, Gunilla Söderholm, Leif Söderlind, Lars Trygg och Ingvar Yvell.  

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com