Helgturnén med den legendariske dansbandsmusikern Ingmar Nordström inleddes på lördagen den 14 oktober i en nära nog fullsatt Stora Tuna kyrka och fortsatte sedan på söndagen med en konsert på Aveny i Ludvika där publiken bjöds på en musikalisk högtidsstund i mer än två timmar.

Ingmar Nordström är saxofonist och började som orkesterledare 1955 och framträdde tillsammans med sin populära dansorkester till 1991. Programmet som framfördes bestod av både psalmer, klassiska verk och musicalmelodier. Ingmar har tillsammans med pianisten Sven-Åke Norrman gjort ett 25-tal kyrkokonserter varje år sedan 1998. Ingmar och Sven-Åke träffades för första gången 1946 som musikelever inom Militärmusiken och Ingmar berättade för publiken att det kändes speciellt att efter så många år åter få uppleva den speciella klang som en blåsmusikkår förmedlar.

Söndagens konsert inleddes av Ludvika Musikkår med den fartfyllda konsertmarschen Showbizz Forever av Darrol Barry. Denna marsch framfördes av kåren för allra första gången. Ingmar Nordström och Sven-Åke Norrman tog sedan plats på scenen tillsammans med musikkåren. Med hänvisning till alla gamla minnen som Ingmar och Sven-Åke upplevt genom åren tyckte Ingmar att det var lämpligt att inleda sin avdelning med Memory ur musicalen Cats.

Ingmar berättade vidare att det egentligen var Sven-Åke som var upphovet till Ingmar Nordströms långa orkesterledarkarriär. Sven-Åke var nämligen kapellmästare med egen orkester där Ingmar ingick bland medlemmarna. Den legendariske orkesterledaren Sune Waldimir värvade i mitten av 50-talet Sven-Åke till sin orkester och det var plötsligt fritt fram för Ingmar att ta över och ändra namnet till Ingmar Nordströms orkester.

När det gäller svensk musik finns det en stor skattkista att gräva ur. Evert Taube, Stefan Nilsson och Benny Andersson är några bland de kompositörer som i stor grad bidragit till denna musikskatt. Alla dessa fanns representerade med musik vid konserten. Musikkåren framförde för första gången ledmotivet ur TV-serien Skärgårdsdoktorn i ett nyskrivet arrangemang signerat Karl Erik Anestedt.  

Ingmar Nordström och Sven-Åke Norrmans framträdande tillsammans med Ludvika Musikkår var en trevlig upplevelse för alla parter. Förutom det musikaliska så förmedlade de tillsammans även en stor portion glädje och humor både under och mellan de olika musikstyckena.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com