God Jul och Gott Nytt År är kanske den vanligaste hälsningsfrasen i slutet av december. Vad kunde då vara bättre än att framföra denna hälsning i musikalisk form. Ludvika Musikkår valde därför att inleda Nyårskonserten i Ludvika Ulrika kyrka med ett potpurri på idel kända julmelodier med titeln Merry Christmas and A Happy New Year arrangerat av den norske jazzmusikern Frode Thingnaes.

Efter två stilla melodier (The Power of Love och Kärleksvals) med kärlek i titlarna var det dags för kvällens solistframträdande i Sax Serenade skriven av Ira P. Schwarz. En kvartett saxofonister bestående av Jan Johansson, Håkan Hultgren, Erik Olsén och Lars Blom svarade för framträdandet och tog orkestern och publiken för en stund tillbaka till 40-talets storbandsmusik.

Filmmusik i olika former kan ofta skapa minnen och känslor. Stanley Myers Cavatina från filmen The Deer Hunter 1978 blev en storsäljare. Faktum är dock att samma melodi även fanns med i filmen The Walking Stick (1970). I musikkårens version den här gången svarade trumpetaren Olle Vidner för ett fint inledningssolo i Karl Erik Anestedts arrangemang.

Programpresentationen vid nyårskonserten gjordes av trumpetaren Mats Holmberg med bravur. Normalt brukar overtyrer spelas som inledning av en konsert, opera eller operett. Men det går lika bra att framföra mitt i programmet. Overture in Classical Style var nämligen titeln på det följande stycket, skrivet av den amerikanske kompositören Charles Carter (1952).

Mats Holmberg berättade bland annat om bakgrunden till nästa programpunkt där musikkåren spelade en av de mesta kända Negro Spiritual-melodierna – Joshua Fought the Battle of Jerico. Texterna i dessa sånger var ofta en omskrivning för att frigöra sig från slaveriet. Den musikaliska nyårsresan håller sig kvar i USA och Duke Ellingtons musik. 1943 spelades Come Sunday för första gången i Carnegie Hall, på nyårsafton 2011 spelades den av Ludvika Musikkår i Ludvika Ulrika kyrka.

Innan dirigenten Gunilla Söderholm, solister och hela musikkåren hyllades med blommor fick publiken njuta av den svenska psalmen O Store Gud i ett arrangemang av Ralph Hermann och extranumret Happy New Year.

Lars Dahlström
lars.dahlstroem@telia.com