Traditionen att fira vårens ankomst görs över hela landet vid den här tiden på året. För 17:e gången firade Ludvika Musikkår och Saxdalens Manskör med en gemensam konsert i Cassels, söndagen den 26 april.

Under ledning av Lars Trygg inledde Musikkåren genom att blåsa ”Vårluft över stan”. Det var för övrigt andra året i rad som Lars Trygg höll i taktpinnen. Manskören följde sedan upp med den traditionella sången ”Vintern rasat ut” och en vårsång av senare årgång, ”Vårens glada sång” skriven av körens ordinarie dirigent Roger Broberg. Anders Haraldsson ledde manskören med förnämligt ackompanjemang av Eva Dahlman vid flygeln. 

På begäran av musikkårens trumpetare Leif Söderlind bjöds publiken sedan på en riktig tryckare genom ”Feelings”. Under konsertens första avdelning spelade musikkåren också ett knippe melodier skrivna av Charlie Chaplin.

Manskörens höjdpunkt i första avdelningen var utan tvekan Mikael Wiehes ”Ska nya röster sjunga”. Ett förnämligt solo av Leif Malmberg gick rakt in i hjärtat. Mera röster hoppas alla på i Melodifestivalen som snart kommer att avgöras i Moskva. Musikkårens förre dirigent och arrangör Karl Erik Anestedt har nästan alltid presenterat ett eget arrangemang av vinnarlåten i den svenska tävlingen, så även i år. Om man ska döma av applåderna efter musikkårens framförande av ”La Voix” så kommer den låten att stå som segrare i Moskva.

Romantik och månsken hör utan tvekan till vårens tid. Kår och Kör tillsammans bjöd publiken ”På en månskenspromenad” och ”Moonlight serenade”. Vårtalet hölls av Karl Erik Anestedt följt av hurrarop och trumpetfanfar. Innan avslutning med ”Sköna maj” spelade musikkåren ett marschpotpurri av John Philip Sousa.